110 éves az ócsai Hitvallás

110 éves az ócsai Hitvallás

Lukács György kultuszminiszter intézkedése nyomán 1905-ben állami elismerésben részesültek a magyarországi baptisták. 110 évvel ezelőtt Ócsán tartották meg azt a közgyűlést, amelyen testvéreink megfogalmazták és elfogadták az addig is követett hitvallásukat és megszerkesztették az állami elismeréshez szükséges szervezeti és működési szabályzatot. Ezek a dokumentumok „Ócsai hitvallás” néven vonultak be a magyarországi baptisták történelmébe. 2015. április 24-én az ócsai baptista imaházban, jubileumi ünnepség keretében emlékeztünk meg erről a jelentős egyháztörténeti ese-ményről.

Ócsa települése bevonult a történelembe – így kezdte köszöntő szavait Horváth Zsolt, az ócsai baptista gyülekezet lelkipásztora, aki az ünnepi istentiszteleten számos vendéget köszöntött név szerint is, köztük lelkipásztorokat, országgyűlési képviselőket, a város polgármesterét, határon túli baptista vezetőket és az ünneplő gyülekezet tagjait. Az emléktábla avatással egy-bekötött jubileumi ünnepségén megjelent és felszólalt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Durkó István missziói igazgató vezette az istentiszteletet, amelynek kezdetén az ócsai Hajnalcsillag Baptista Óvoda gyermekei és a vasárnapi iskolások, valamint a furulya-zenekar szolgált.

Az ünnepség kezdetén mondta el köszöntőjét Balog Zoltán miniszter. Beszédében kiemelte: fontosnak tartja, hogy erről a történelmi eseményről megemlékeznek a baptisták, kell, hogy ezt tudja meg mindenki és Károli Gáspár veretes szóhasználatát kölcsönözve hangsúlyozta: „ez nem zugolyában lett dolog, ez a nyilvánosságra is tartozik!” Balog Zoltán ismeri a baptistákat és szolgálatunkat, hisz úgy tekint ránk, mint olyan hívő emberekre, akik rendben vannak Istennel, felebarátaikkal és embertársaikkal. Meg van győződve arról, hogy szolgálatunk jobbá teszi az országot. Világossá tette azt is, hogy a szolgálat még az elisme-résnél is fontosabb, és ezt az értéket látja a szeretetszolgálat munkájában és az iskolákban végzett fenntartói munkában is. Vallja, hogy ez által érti meg egyre jobban a közvélemény, hogy miért jó hogy vannak baptisták Magyarországon. Köszöntő beszéde végén a református lelkész-miniszter azt kívánta, soha se feledkezzünk meg fontos feladatunkról, a szolgálatról, de a legfontosabbról végképp ne, amit „egy szükséges dolognak” hívnak. Bár a 110 éve megszerzett elismerésre emlékezünk, mégis mindig tanulnunk kell, nehogy a fontos dolgok a legfontosabbak elé kerüljenek. „Ha a legfontosabb dologról nem feledkezünk el, akkor még sok fontos dolgot fogunk együtt csinálni, együttműködésben kormány, állam és a keresztyén közösségek, ezek között a baptisták. Isten éltesse Önöket!”

Mészáros Kornél főtitkár testvér az Ócsai hitvallásról beszélt. Történelmi távlatokba helyezte a baptisták magyarországi jelenlétét 1523-tól 1873-mon át 1905-ig. Korabeli Békehírnök példányokból idézte fel az Ócsai hitvallás születésének körülményeit. Megem-lékezett Lukács György kultuszminiszterről is, akinek kései utódjaként volt jelen köztünk Balog Zoltán miniszter.

Az igehirdetés szolgálatát Papp János egyházelnök testvér végezte a 2Tim 1,12. verse alapján. Megtalált kincsekről beszélt, amelyet őriznünk kell. Elődeink, Udvarnoki András, Csopják Attila és azok az asszonyok is, akik egykor az ócsai gyülekezet alapító tagjai lettek az evangélium kincsét találták meg. Meggyőző beszédében arra buzdította az ünneplő gyüle-kezetet, hogy ezt az örökséget, az evangélium jó hírét őrizzék és forgassák.

Az ünnepi alkalom fontos része volt az emléktábla avatás, amelyet az ócsai imaház falán Balog Zoltán miniszter és Papp János egyházelnök leplezett le.

Az emléktáblán, amelyen ez olvasható:

„Jézus Krisztus Úr” – Fil 2,11.

1905. szeptember 15-én e falak között fogadta el

a baptisták közgyűlése az „Ócsai Hitvallás”-t.

1905/06-os tanévben, ebben az imaházban

működött az első baptista népiskola.

MBE Országos Közgyűlés

Ócsa, 2015. április 25.

Pardi Félix, a Magyar Baptisták Világszövetségének elnöke, Mészáros Kornél főtitkár és Horváth Zsolt ócsai lelkipásztor, majd Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere helye-zett el emlékkoszorút.

A hálaadó imádságokat erdélyi, délvidéki, kárpátaljai, felvidéki és hazai lelkipásztorok mondtak. Jókívánságait fejezte ki Pardi Félix, X.Y testvér. az Európai Baptista Szövetség képviselője, Pánczél Károly országgyűlési képviselő és Bokodi Károly polgármester is, aki „erős és egészséges közösségnek” nevezte az ócsai baptistákat és kijelentette: „a gyülekezet nélkül szegényebb lenne a város.” Befejezésül a Feltámadt Hőst dicsérte énekével a gyüle-kezet.

Postacím

Ócsai Baptista Gyülekezet

2364 Ócsa
Kiss Ernő utca 14.

 

Támogatás

Megközelíthetőség

Email

Papp Barnabás (lelkipásztor):
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Csordás Gyula (gyülekezetvezető):
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszámok

Papp Barnabás (lelkipásztor):
+36 20 886 1293

Csordás Gyula (gyülekezetvezető):
+36 30 455 0044